Λαμπάκης κατά ΚΕΔΕ για τη στάση της στο θέμα της της Eldorado Gold


«Την απόλυτη αποτυχία της διοίκησης της ΚΕΔΕ να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και μη, ιδιαίτερα και συγκεκριμένα» σημείωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης κατά της διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ο οποίος -μεταξύ άλλων- άσκησε δριμεία κριτική στην ΚΕΔΕ για τη στάση της στο θέμα της Eldorado Gold.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε καταρχήν στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών πολλών δήμων, που έχει επιφέρει η μεταβίβαση ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση 151 στρ. στην παραλία της Αλεξανδρούπολης με πλαζ, κάμπινγκ, πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και αθλητικούς χώρους , που μεταβιβάσθηκαν σε μια νύχτα στο ΤΑΙΠΕΔ «με αποτέλεσμα όλοι οι Εβρίτες να χάσουν ένα τεράστιο χώρο που ήταν ποιοτικά αναβαθμισμένος».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα χρυσορυχεία « που απειλούν επί 15 χρόνια την κοινωνία της Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη και τις Σάπες. Και παρά το γεγονός ότι θα διαλύσουν, εάν ιδρυθούν, κάθε προοπτική ανάπτυξης του κομματιού αυτού της Θράκης, δυστυχώς η ΚΕΔΕ παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και παρά την απόφαση περί παραιτήσεως των 22 δημάρχων της ΠΕΔ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, δεν ασχολήθηκε μέχρι σήμερα. Αυτή η σιωπή εξυπηρετεί συμφέροντα. Δυστυχώς, συγκεκριμένα συμφέροντα της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold. Έστω κι αν προέρχεται από αμέλεια ή αδιαφορία της ΚΕΔΕ».
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μαζί με άλλους δημάρχους διατύπωσε την άποψη ότι «η ηγεσία της ΚΕΔΕ δεν ασχολήθηκε με συγκεκριμένα, βασανιστικά προβλήματα των δήμων. Με αποτέλεσμα από την ολιγωρία να μην τύχουμε του σεβασμού της κυβέρνησης και άλλων θεσμικών αλλά και συνδικαλιστικών χώρων. Ενώ η αλήθεια είναι ότι κουβαλάμε επί τρία χρόνια βαρύτατο σταυρό σε ένα βασανιστικά ανηφορικό δρόμο».
«Παρά το γεγονός ότι κερδήθηκαν κάποιες μικρές μάχες» κατέληξε «τον πόλεμο ενάντια στα ξένα συμφέροντα τον χάσαμε. Διότι η αλήθεια είναι ότι εμείς κρατάμε νεροπίστολα και τα ξένα συμφέροντα μπαζούκας».
Πηγή: Μαρία Δεληθανάση / ΑΜΠΕ