Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. Απαντούν για το κυάνιο με ειλικρίνεια. Και τους ευχαριστούμε... ο νοών νοεί ο πληρωμένος αδρανεί.

(Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.)Σχετικά με το Κυανούχο Νάτριο

Για τους περισσότερους ανθρώπους η λέξη “κυανιούχο νάτριο” προξενεί μια άμεση αρνητική αντίδραση. Το κυανιούχο νάτριο είναι ένα ξηρό, στερεό, μη πτητικό προϊόν. Αν και είναι πολύ τοξική, είναι χαμηλής επικινδυνότητας χημική ουσία διότι είναι ξεκαθαρισμένοι οι τρόποι της ασφαλούς διαχείρισης της. Μεταφέρεται εύκολα και χρησιμοποιείται με ασφάλεια, είτε είναι σε στερεά μορφή ή σε μορφή διαλύματος, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Το κυανιούχο νάτριο μπορεί να καταστεί ασφαλές και αποτελεσματικό αντιδραστήριο σε πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες.

Πληροφορίες για το Κυάνιο

  • Το κυάνιο αποτελεί φυσική ένωση που μοριακά αποτελείται από άνθρακα και άζωτο.Η μεταλλευτική βιομηχανία του χρυσού χρησιμοποιεί το κυάνιο για την εξόρυξη του χρυσού εδώ και πολλές δεκαετίες.

  • Το κυάνιο αποτελεί χημικό που χρησιμοποιείται ευρέως και είναι απαραίτητο στον σύγχρονο κόσμο. Πάνω από 1.300.000 τόνοι κυανίου παράγονται ετησίως.

  • Το κυάνιο χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ μόνο το 18%  της παγκόσμιας παραγωγής κυανίου χρησιμοποιείται στην μεταλλευτική βιομηχανία.

  •  Όπως πολλές άλλες ουσίες (π.χ. αλκοόλ), μπορεί να επιφέρει τον θάνατο όταν λαμβάνεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά δεν προκαλεί καμία χρόνια ασθένεια ή περιβαλλοντικό πρόβλημα όταν υπάρχει σε χαμηλές περιεκτικότητες.

  • Το κυάνιο αποικοδομείται γρήγορα μέσω φυσικών, χημικών και βιολογικών διεργασιών και δεν παραμένει σταθερό στο περιβάλλον.

  • Το κυάνιο δεν είναι καρκινογόνο ή ραδιενεργό, δεν προκαλεί μεταλλάξεις ή τερατογενέσεις, όπως φαίνεται και από δημοσιεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), εδώ:Δεν ανήκει στα βαρέα μέταλλα, δεν είναι βιο-συσσωρευτικό και δεν πρέπει να συνδέεται με την όξινη απορροή.

  • Το κυάνιο μπορεί παρασκευαστεί, να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια

  • Υγεία των παιδιών: Η πιό συνήθης επαφή παιδιών με κυάνιο είναι μέσω της παθητικής έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου. Επίσης έχουν αναφερθεί περιστατικά δηλητηριάσεων από κατάποση μεγάλης ποσότητας από κουκούτσια βερύκοκου.

  • Πρόσφατη οδηγία της ΕΕ (2006/21/EU), η οποία αφομοιώθηκε από την ελληνική νομοθεσία (ΚΥΑ 39624/2209/Ε103) θέτει όριο για τη συγκέντρωση του κυανίου στις Λεκάνες Διαχείρισης Τελμάτων τα 10 ppm (με ισχύ εντός 10ετίας). Τα Χρυσωρυχεία Θράκης θα χρησιμοποιήσουν την μέθοδο INCO (SO2+οξυγόνο) η οποία επιτυγχάνει συγκέντρωση του κυανίου στο τελικό απόρριμμα που θα οδηγείται στο χώρο απόθεσης του αφυγραμένου τέλματος (filter cake) μικρότερη από 1 ppm – στην πραγματικότητα θα είναι 0,1 – 0,2 ppm.

Φυσικές Εμφανίσεις του Κυανίου

  • Το κυάνιο σχηματίζεται φυσικά. Παράγεται και χρησιμοποιείται από φυτά και ζώα.

  • Η ένωση του υδροκυανίου (HCN) υπάρχει σε πολλά φρούτα, λαχανικά, στρείδια και ξηρούς καρπούς όπως βερίκοκα, κουκιά, φασόλια, σόγια, κάσιους, κεράσια, κάστανα, κόκκοι δημητριακών, φακές, νεκταρίνια, ροδάκινα, φυστίκια, φυστίκια αιγίνης, πατάτες, καρύδια κ.α.

  • Υπάρχουν πάνω από 2.000 φυσικές πηγές του κυανίου που περιλαμβάνουν είδη αρθρόποδων, εντόμων, βακτηρίων, φυκιών, μυκήτων και φυτών.

  • Φυτά όπως το τριφύλλι και το ζαχαρότευτλο αποτελούν γνωστές πηγές δηλητηριασμού από κυάνιο σε κατοικίδια ζώα και ανθρώπους.

  • Κυανιούχες ενώσεις βρίσκονται σε καθημερινές πηγές όπως στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, στον καπνό των τσιγάρων, στο αλάτι τόσο στο επιτραπέζιο όσο και στους δρόμους.

Βιομηχανικές Χρήσεις του Κυανίου

  • Το κυάνιο χρησιμοποιείται κυρίως στη χημική βιομηχανία.

  • Το 80% της συνολικής παραγωγής του κυανίου χρησιμοποιείται στην παραγωγή νιτριλίου, νάϋλον και ακρυλικών πλαστικών.

  •  Άλλες βιομηχανικές χρήσεις περιλαμβάνουν επιμετάλλωση, επεξεργασία και βαφή μετάλλων, φωτογραφικές εφαρμογές, συνθετικών ελαστικών, επεξεργασία δερμάτων, παρασκευή κτηνοτροφικών προϊόντων και αγροτικών φαρμάκων, συνθετική μεταξουργία, απορρυπαντικά, κ.α.

  • Το κυάνιο χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικές χρήσεις όπως για παράδειγμα: αποτελεί συστατικό της βιταμίνης Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) για τη θεραπεία της κακοήθους αναιμίας. Επίσης χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης στο σκεύασμα nitroprusside και κατά του καρκίνου (χημειοθεραπευτικό) στο σκεύασμα laetrile.

  • Κυανιούχες ενώσεις χρησιμοποιούνται σε χειρουργικούς επιδέσμους για την θεραπεία και την μείωση του πόνου.

  • Το 20% της παραγωγής του κυανίου παράγεται ως κυανιούχο νάτριο, στερεά μορφή που μπορεί εύκολα και με ασφαλή τρόπο να μεταχειριστεί.

  • Από αυτήν την ποσότητα το 90% (δηλ. 18% της συνολικής παραγωγής) χρησιμοποιείται στην μεταλλουργία και κυρίως στην ανάκτηση του χρυσού.

Χρήση του Κυανίου στην Παραγωγή Χρυσού

  • Τα μεταλλεία χρυσού χρησιμοποιούν αραιά διαλύματα κυανιούχου νατρίου (NaCN), από 0,01 έως 0,05% κυάνιο (100 έως 500 ppm – μέρη στο εκατομμύριο).

  • H διαδικασία διάλυσης των μετάλλων με κυανιούχο νάτριο λέγεται εκχύλιση.

  • Τα μεταλλεία χρυσού χρησιμοποιούν τις κυανιούχες ενώσεις για την εκχύλιση του χρυσού για πάνω από 100 χρόνια.

  • Στο έργο του Περάματος, μετά την εκχύλιση σε δεξαμενές, το στείρο διάλυμα μαζί με τα στερεά απόβλητα (τέλματα) θα οδηγούνται στην κλειστή ΛΔΤ.

  • Το εργοστάσιο επεξεργασίας θα λειτουργεί με μηδενική απόρριψη στο περιβάλλον

  • Η καταστροφή των κυανιόντων θα γίνεται με χημική οξείδωση μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται INCO  -                                   SO+ οξυγόνο.

  • Οι πρακτικές διαχείρισης του κυανιούχου νατρίου στο μεταλλείο θα είναι διαθέσιμες στην δημόσια ενημέρωση και οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να ενημερωθούν για κάθε δραστηριότητα του μεταλλείου

ΚΥΑΝΙΟ – ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Από τον Frederick W. DeVries

 Αυτή η αναφορά είναι μία προσπάθεια να ενημερώσει το κοινό για κάποιους μύθους και πραγματικότητες που αφορούν την χρήση του κυανίου στην παγκόσμια μεταλλευτική βιομηχανία. Η βιβλιογραφία και οι αναφορές που περιέχονται εδώ είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήσεως από τον συγγραφέα.

ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΜΥΘΟΣ

Η ΒΡΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ Η’ ΨΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΚΥΑΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ

ΜΥΘΟΣ

ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΚΥΑΝΙΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΜΥΘΟΣ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΑΝΙΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

ΜΥΘΟΣ

Εξ’ αιτίας της πολύκροτης φήμης της λέξης «κυάνιο», και της δημοφιλούς ανάμιξης του σε θρυλικούς φόνους (με πιο ατυχή την ιστορική χρησιμοποίηση του ως ιστορικό φονικό όπλο στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο), είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς να προσέξει την έμφαση η οποία δίνεται σε αυτή την ουσία από: α) αναφορές στα ΜΜΕ, β) τη χρήση της λέξης ως εκφοβιστικό μέσο από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές στην ατζέντα τους κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

 Στη συνέχεια παραθέτονται μερικοί μύθοι που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια:

ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΒΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ.

ΜΥΘΟΣ

ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΛΕΚΑΝΕΣ ΤΕΛΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΚΥΑΝΙΟΥ

ΜΥΘΟΣ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ(3,5)

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΑΝΙΟΥ ΣΕ ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΛΕΛΗΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ

ΜΥΘΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ ΚΥΑΝΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ

ΜΥΘΟΣ

ΜΗ ΕΣΚΕΜΜΕΝΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΚΥΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ

ΜΥΘΟΣ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ(1-5)

ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ “ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΠΝΙΓΜΟ” ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΙΑ “ΚΑΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ”)

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΑΛΑΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΥΑΝΙΟ (ΣΕ ΑΚΑΚΗ ΜΟΡΦΗ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΒΩΛΩΝ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣ Η’ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣ (ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΝΕΣΕΙΣ) ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ Η’ ΨΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ/ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΥΑΝΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ Η’ ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΚΥΤΙΑ ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΤΥΧΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΑΝΙΟ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΥΑΝΙΟ ΣΠΑΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ – ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΩΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 24 ΩΡΕΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ $50ΔΙΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟ 1980, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΝ ΝΟ.2 ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΧΡΥΣΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 4 ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΥΑΝΙΟ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΥΑΝΙΟΥ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΣΕ ΨΗΛΑ (ΓΥΑΛΙΝΑ) ΚΤΗΡΙΑ, Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΔΑΠΑΝΗΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΤΤΩΘΟΥΝ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΘΡΟΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000 (ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ)* (ένα μεταλλείο υπολόγισε ότι έχει δαπανήσει $32.000 για κάθε πάπια σε μέτρα πρόληψης)

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 (Βλέπε υποσημειώσεις που ακολουθούν Νο. 1-5)

 Εξ’ αιτίας των γενικών συναισθηματικών ακροτήτων που συνοδεύουν τα συμβάντα διαφυγής κυανίου, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα παρακάτω παραδείγματα:

 1.       Summitville CO: Παρ’ όλη την πλειάδα δημοσιευμάτων για περιβαλλοντική καταστροφή από διαφυγή κυανίου, η τελική έκθεση της Πολιτείας του Κολοράντο συμπεραίνει ότι καμία ζημιά δεν προκλήθηκε εξ’ αιτίας κανενός ίχνους κυανίου σε αυτή την πάρα πολύ ακριβή επιχείρηση καθαρισμού. Υπάρχουν αποδείξεις ότι πολλά λεφτά φορολογουμένων ξοδεύτηκαν εν μέσω κατάστασης πανικού για να καθαριστεί το «ανύπαρκτο» πρόβλημα κυανίου στην περιοχή.

2.       Κιργιστάν (Κεντρική Ασία): Παρ’ όλα τα τηλεοπτικά δημοσιεύματα και αναμεταδόσεις από το πεδίο, η τελική αναφορά επιβεβαίωσε ότι κανένας θάνατος δεν προκλήθηκε από την ανατροπή ενός φορτηγού που μετέφερε κυάνιο. Καμία ζημιά δεν προκλήθηκε σε καλλιέργειες και κάποια περιστατικά θανάτων ζώων που υποτίθεται ότι προκλήθηκαν από αντίδραση τους με το κυάνιο, ήταν στην πραγματικότητα θύματα μίας ιάσιμης ενδημικής αρρώστιας των προβάτων («ORF»), που απαντάται σε πολλά μέρη του κόσμου.

3.       Γουιάνα (Νότια Αφρική): Καμία απώλεια, ή αποδεδειγμένη αρρώστια, αποδόθηκε στην αστοχία φράγματος, που οδήγησε στην διαρροή πάνω από 3 εκατ. κυβικών μέτρων νερού που περιείχε κυάνιο (Η αντίστοιχη διαρροή στο ατύχημα στο φράγμα στην Ρουμανία είχε υπολογιστεί σε 100.000 μ3, ή περίπου το 3% αυτού του όγκου νερού στην Γουιάνα). Παρ’ όλο που αρκετές εκατοντάδες ψάρια ψόφησαν, οι κύριες οικονομικές απώλειες της περιοχής ήταν: α) η αναστολή των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, η οποία κόστισε στην χώρα περίπου $20 εκατομμύρια, και β) η αναστολή των αλιευτικών δραστηριοτήτων εξ’ αιτίας της φοβίας της κοινής γνώμης για το κυάνιο.

4.       Παπούα Νέα Γουινέα: Εκατοντάδες κιλά κυανιούχου νατρίου διέρρευσαν τον Φεβρουάριο του 2000 σε ένα μεμονομένο συμβάν. Οι υπεύθυνοι του μεταλλείου απολύμαναν τον χώρο διαρροής μέσα σε 2 μέρες, με καμία περεταίρω γνωστή συνέπεια.

5.       Μπάια Μάρε (Ρουμανία): Στα τέλη Ιανουαρίου του 2000, από αστοχία σε ένα φράγμα λίμνης τελμάτων διέρρευσαν σημαντικές ποσότητες νερού και κυανίου. Έγιναν αναφορές για νεκρά ψάρια στον ποταμό Τίσα που κυλά στην βορειοδυτική Ρουμανία και περνάει και στην Ουγγαρία. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα σε ποιο βαθμό αυτοί οι θάνατοι των ψαριών οφείλονται στο κυάνιο, παρόλο που υπάρχουν περιστασιακές αποδείξεις ότι το κυάνιο ήταν συνυπεύθυνο. Υπήρξαν αναφορές για ρύπανση πόσιμου νερού σε τουλάχιστον ένα χωριό. Συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους χωρικούς και άλλους δεν είναι χαρακτηριστικά από έκθεση σε κυάνιο, αλλά φαίνεται να είναι αποτέλεσμα αντίδρασης στον φόβο που προκαλεί η λέξη «κυάνιο».

Τα υδρόβια είδη φαίνεται να είναι τα πιο ευαίσθητα στο κυάνιο. Σημαντικές απώλειες σε πληθυσμούς ψαριών έχουν κατά καιρούς συμβεί από διαρροές κυανίου που προκλήθηκαν από κάποιο ατύχημα ή αστοχία. Ωστόσο, ο σχετικά μικρός αριθμός αποδείξεων που έχει συλλεγεί, αποδεικνύει ότι η αυτό-καταστροφή στην οποία υποβάλλεται το κυάνιο είναι τόσο ταχεία που η ανάκαμψη και επαναδημιουργία του χαμένου πληθυσμού των ψαριών ολοκληρώνεται μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Πρόκειται επομένως για μία ατυχή κατάσταση αλλά όχι εντελώς καταστροφική. Σε αντίθεση κάποιων πρόσφατων αναφορών, πολλά βακτήρια μεταβολίζουν το κυάνιο σχετικά άμεσα. Αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη, καθώς το κυάνιο είναι λίπασμα, και τα βακτήρια είναι ζωντανοί οργανισμοί ανάλογοι των λαχανικών. Σε ένα πείραμα που έγινε, οι αλγείς ελάττωσαν ταχύτατα 100ppm κυανίου σε 0ppm (η αρχική ποσότητα θα προκαλούσε άσχημα συμπτώματα εάν καταναλώνονταν από θηλαστικά σε μια μέση ποσότητα). Μία σημείωση για την μη-σταθερότητα του κυανίου: Η μεταλλευτική βιομηχανία χρησιμοποιεί αλκαλικά κυανίδια, ενώ η πραγματικά τοξική μορφή του κυανίου είναι το υδροκυάνιο (γνωστό και ως HCN, υδροκυανικό οξύ, ή προυσσικό οξύ). Όταν τα διαλύματα αλκαλικών κυανιδίων αδρανοποιούνται, δημιουργείται το υδροκυάνιο. Έχει σημείο βρασμού τους 75 oF (24 oC) και είναι ελαφρύτερο του αέρα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει γρήγορα ψηλά στην ατμόσφαιρα, όπου και διασκορπίζεται χωρίς να προκαλεί κανένα πρόβλημα. Σε ουδέτερο νερό, εξαφανίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε τρεχούμενο νερό, όπου διενεργείται η ανάμιξη, η παρουσία του δεν είναι «επίμονη». Μελέτες δείχνουν ότι σε περίοδο δύο ή τριών ημερών ουσιαστικά εξολοθρεύεται ακόμη και σε μία μικρή λίμνη, με μοναδικό παράγοντα ανάμιξης την ηλιακή θερμότητα και τις ψυχρότερες θερμοκρασίες της νύχτας. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι διαρροές κυανίου έχουν προκαλέσει τόσο μικρές ζημιές στην ξηρά – η εξάτμιση του είναι πολύ γρήγορη. Επιπροσθέτως, απορροφάται από τα φυτά τα οποία το χρησιμοποιούν ως τροφή (λίπασμα).Θα ήταν σωστό για τις εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν κυάνιο να ενημερώσουν τους τοπικούς κατοίκους για τις πραγματικές και τις φανταστικές συνέπειες και κινδύνους αυτής της ουσίας. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν οι σχεδόν υστερικές αντιδράσεις και η πρόκληση ψυχολογικών και σωματικών προβλημάτων σε περίπτωση που συμβεί κάποια διαρροή. Θα ήταν επίσης χρήσιμο εάν οι δημοσιογράφοι αναζητούσαν επιστημονική και τεχνική πληροφόρηση όταν αναφέρονται σε τέτοια συμβάντα, και να μην «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» της άγνοιας και της ημιμάθειας οι οποίες έχουν στο παρελθόν προκαλέσει τρομερή ανησυχία στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών. Η μεταλλευτική βιομηχανία γνωρίζει ότι η εικόνα της πληγώνεται σημαντικά κάθε φορά που γίνεται κάποια διαρροή τοξικών ουσιών και ότι τα φράγματα πρέπει να σχεδιάζονται, κατασκευάζονται, λειτουργούν και συντηρούνται κάτω από τις αυστηρότερες προδιαγραφές και με μεγάλη επιμέλεια έτσι ώστε να αποφεύγονται ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Έκτακτα μέτρα ανάγκης πρέπει να λαμβάνονται όποτε συμβαίνουν ανώμαλες καταστάσεις, και να λαμβάνονται δράσεις αποφυγής διαρροών, παρακάμπτοντας/εξουδετερώνοντας/αραιώνοντας ύδατα που περιέχουν κυάνιο.Το κυάνιο έχει μια ιστορία χρήσης 120 ετών, σύμφωνα με την οποία είναι κατά πολύ ο πιο οικονομικός τρόπος για την ανάκτηση του χρυσού. Αυτή η θέση του έχει διατηρηθεί, παρόλο που έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια δολάρια για επιβολή ελέγχων των περιοχών επέμβασης και για την έρευνα καινούργιων εναλλακτικών λύσεων. Όταν το κυάνιο πρωτοεμφανίστηκε στην μεταλλουργία του χρυσού, αντικατέστησε τον ψευδάργυρο, παρέχοντας εξαιρετικά πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Η αποδοτικότητα του σήμερα δεν απειλείται από μια πληθώρα άλλων υλικών που διερευνούνται, μερικά εκ των οποίων έχουν πολύ μεγαλύτερη τοξικότητα και επικινδυνότητα από το ίδιο το κυάνιο. Αυτό το έγγραφο δεν έχει την πρόθεση να επιβάλλει κριτική επάνω στην ιστορική επιθυμία των ανθρώπων για την απόκτηση πολύτιμων μετάλλων ανεξαρτήτως προθέσεων. ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι η χρήση του κυανίου στην μεταλλευτική βιομηχανία έχει ωφελήσει την οικονομία των ΗΠΑ και δεν έχει επιφέρει καμία σοβαρή συνέπεια στην υγεία και το γύρω περιβάλλον έτσι ώστε να επιβάλλεται την εγκατάλειψη ή η αντικατάσταση του.

 25 Hillendale Road

Chadds Ford PA 19317-9345